Du skal på tur til Europa og kose deg med gode venner eller familie. Dere har bestemt dere for å leie en bil. Men hvordan fungerer egentlig utleie av bil i utlandet? Går det like knirkefritt som hjemme, eller er det en rekke lover og regler å ta hensyn til. I denne artikkelen går vi kort igjennom det du burde tenke på om du ønsker å leie bil ute i Europa.

Hva er en leiebil

Låner du en annens bil mot betaling, leier du mest sannsynlig denne bilen. Dette kan gjøres både privat eller hos et profesjonelt firma. I Norge finnes en haug med kjente og mindre kjente utleiefirmaer av bil. Blant dem kan følgende nevnes:

  • Hertz
  • Sixt
  • Avis
  • Enterprise
  • Og mange flere

Bare i Norge finner du mer enn 100 Avis utleiekontorer. Det vil si at tilnærmet uansett hvor du er i Norge vil du kunne leie en Avis-bil. Er du uheldig og de ikke tilbyr utleie av bil kan du være sikker på at det finnes et annet firma rett rundt hjørnet.

Leie bil i utlandet

Det finnes mange ulike utleiere av biler der ute. Standarden er forskjellig og tilbudet deretter. Prisen varierer, pålitelighet varierer og service varierer. Du bør derfor låne hos et firma du har kjennskap til, eller andre har anbefalt. Før du skal leie bil bør du gjøre et grundig søk og finne ut hva du er på jakt etter, og hvem som tilbyr det. Skal du leie bil på flyplass, eller et annet sted. Skal du hente og levere samme plass, eller skal bilen leveres et annet sted. Internett tilbyr en rekke samlesider som gjør det enkelt å navigere seg gjennom havet av utleiefirmaer.

Standard på bil

En ukjent utleier er som regel billigere enn de store aktørene. Dette fordi bilene ofte er av dårligere standard. Et stort firma må levere varene da mange kunder forventer det. Gjør de ikke det, velger kundene noen andre. Et stort firma vil også ha et større apparat rundt seg og en større serviceavdeling. Dette gjør at bilene holder høyere standard enn hos et mindre firma.

Hvor er leiebilen

Hvor du leier bilen avgjør hvor du finner den. Om du leier hos et leiefirma midt i en by er det svært sannsynlig at bilen er like i nærheten, da kontorene deres som regel er i nærheten av parkeringsplassen. Om du er ute på flyreise og skal leie bil på flyplassen er ikke dette nødvendigvis realiteten. Mange firmaer holder til på flyplassen med kontor og kontaktsluse. Bilen derimot kan være flere kilometer borte på en stor parkeringsplass. Er bilen plassert utenfor gåavstand blir du som regel tilbudt en shuttle bus som frakter deg og andre leietakere til bilene deres.

Hvor bør du leie

De fleste pleier å leie på flyplassen. Dette av praktiske årsaker. Du lander på flyplassen og ønsker ikke å stresse med å komme deg til og fra leiebilen. Når du lander vil du få bagasjen din, sette deg i bilen og kjøre til der du skal bo. Grunnet populariteten til flyplass som utleiested er prisene noe presset her, og litt dyrere enn om du for eksempel leier bil lokalt. Om du tar sjansen og reiser ned uten å ha leid bil på forhånd, kan du risikere å stå tomhendt uten noe bil. Se også avis.no

Restriksjoner

Leier du bil bør du gjøre deg oppmerksom på at det følger med en rekke lover og regler. Avhengig av hva du ønsker å gjøre med bilen må du sette deg godt inn i dette. Om du for eksempel ønsker å krysse landegrensen med bilen er det ikke alle utleiere som godtar det. Derfor må du sjekke godt opp i dette før du signerer en utleiekontrakt.

Henting og levering

Sjekk bilen grundig når du henter den. Noen utleiere kan være uærlige og prøver å få kundene sine til å betale for skader på bilene. Om du ikke er obs på hvordan bilen ser ut når du henter den kan du risikere at utleier prøver å skylde på deg for en skade som er gammel. På den måten får de en “gratis reparasjon”, og du betaler for noen andres uærlighet. For å unngå dette bør du ta en runde med utleier før du kjører avgårde, hvor dere begge ser på bilen og blir enige om hvilke skader som eksisterer. Har ikke utleier anledning å bli med bør du ta bilde av bilen. På den måten har du både bevis for hvordan bilen så ut når du hentet den, og du kan datofeste bildene.

Fyll opp tanken før du leverer den tilbake. Om du glemmer dette kan du få en ekstrautgift fra utleier. De kan finne på å fylle tanken opp på et ugunstig tidspunkt med en svært høy drivstoffpris.

Hente hos A, levere hos B

Mange ønsker å hente bilen et sted og levere den et annet. Dette er mulig. Men skal du gjøre det må du være oppmerksom på at dette ofte koster mer enn det smaker. Utleier krever vesentlig mer for utleie med slike avtaler. Dette fordi de selv må frakte bilen tilbake til sitt opprinnelige utleiested. Derfor kan det være at den billigste bilen fort blir den dyreste, fordi de har en dårlig avtale på nettopp dette.

Leiebilpris

Prisene varierer veldig mye, sjekk derfor hos mange utleiere før du signerer noe leiekontrakt. Mange ting påvirker prisen:

  • Leiepris
  • Betalingsmåte
  • Ekstra sjåfør

Andre type forsikringer kan de også prøve å presse på deg, samtidig som ekstrautstyr som barnesete og lignende kan koste deg dyrt.

Utleie med kredittkort

Mange kredittkort har avtaler ved utleie av bil. Dette gjør at du enkelt kan spare noen kroner og gjøre leien billigere. Kredittkortene har goder som ekstra sikkerhet skulle noe uforutsett skje, og du er beskyttet mot svindel. Det dukker støtt og stadig opp tilbud både på kredittkort og utleie av bil, så er du observant kan du gjøre en god deal.

Forsikringer

Leier du en bil er alltid ansvarsforsikring og kaskoforsikring inkludert i prisen, disse forsikringene alene dekker dessverre ikke alt. Skulle noe annet skje som innbrudd eller et uhell er egenandelen høy. En dyr bil vil ha høyere egenandel da den er verdt mer, og egenandelen ved et uhell kan komme på hele 2 000 euro.

Vær obs på at prisen du får opp når du skal bestille leiebil inkluderer kasko- og ansvarsforsikring. På den måten vet du at alt du må ha er inkludert i prisen du ser. Det er ikke noe moro å tro du skal leie bil for 5 000 kroner, så kommer du på flyplassen og de krever 2 500 kroner ekstra i forsikringer.

Ved uhell

Er du uheldig må du passe på at du opptrer i tråd med utleiers retningslinjer. Utleier har som regel avtaler med servicesteder og verksted skulle noe skje. Om du skal leke supermann og prøve å fikse det selv kan dette fort koste deg mye penger. Ved motorstopp, skade eller et trafikkuhell bør du altså kontakte utleier med en gang og forhøre deg med dem om hva du skal gjøre. Får du en bot med leiebil vil dette også koste deg. Utleier tar et ekstra gebyr bare for å oppgi hvem som kjørte bilen på tidspunktet bilen fikk bot. Er du NAF- medlem så har de også gode medlemsfordeler som kan komme til nytte http://naf.no/

Trukket for mye

Hvordan utleie gjennomføres varierer fra land til land. En del har opplevd at kortet deres er trukket for mer enn de føler er korrekt. Mange utleiere prøver seg og legger til en rekke små gebyrer for å få ut noen ekstra kroner. Skulle du ende i tvist med utleier har du mange instanser som hjelper deg, blant annet forbrukerrådet. Slår utleier seg vrang og du har betalt med kredittkort kan du også kontakte kredittkortselskapet og forhøre deg med dem.